4 литопада - День заснування ЮНЕСКО

 

ЮНЕСКО

        Організа́ція Об'є́днаних На́цій з пита́нь осві́ти, нау́ки і культу́ри, скорочено ЮНЕСКО (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural OrganizationUNESCO) — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо. Створена на установчій конференції у Лондоні 16 листопада 1945 р. Тоді ж було прийнято статут ЮНЕСКО, який набув чинності 4 листопада 1946 р. після ратифікації 20 державами-членами. Штаб-квартира і центральна бібліотека знаходяться в Парижі. 

ОСВІТНЯ ПЕРЛИНА БУКОВИНИ


       На початку 2013 року кількість країн-учасниць становила 195. На 2011 вона охоплювала 193 країн-держав; консультативний статус при ній мають неурядові організації (приблизно 250). У 2017 році Ізраїль та США заявили про вихід з організації. Головний осередок ЮНЕСКО знаходиться в Парижі. ЮНЕСКО має видавництво Office des Presses de l'Unesco (різними мовами), в якому з'являються 26 періодичних видань, серед них «Кур'єр ЮНЕСКО» (35 мовами), «Культури», «Музеум», «Перспективи освіти» та ін. Україна є членом ЮНЕСКО від 1954.

        Діяльність

Практична діяльність ЮНЕСКО будується на засадах середньострокового плану, розрахованого на 6 років. У свою чергу, на підставі такого плану складаються три дворічні програми. Конкретна робота Організації, що проводиться в рамках затверджених програм і здійснюється за такими головними напрямами:

·         Велика програма I — Освіта.

·         Велика програма II — Природничі науки.

·         Велика програма III — Соціальні та гуманітарні науки

·         Велика програма IV — Культура.

·         Велика програма V — Комунікація та інформація.

Інститути ЮНЕСКО[ред. | ред. код]

Інститути та центри ЮНЕСКО в галузі освіти

·         Міжнародне бюро освіти (англ. UNESCO International Bureau of Education IBE), Женева (Швейцарія)

·         Інститут ЮНЕСКО з навчання протягом усього життя (англ. UNESCO Institute for Lifelong Learning UIL), Гамбург (Німеччина)

КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЯ ПЕРЛИНА БУКОВИНИ



ДЖЕРЕЛО: http://ube.nlu.org.ua/article/%D0%AE%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E

https://www.youtube.com/watch?v=N19NbPsELOAh


 

 

Популярные сообщения из этого блога

ПЛАН РОБОТИ кабінету англійської мови №12 на 2020/21 н. р.

ПРАВА здобувачів освіти ВПУ №24 м. Заставна Чернівецької області